fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az EU harcot hirdetett a műanyaghulladék ellen

| Tudatos Vásárló

Brüsszel friss műanyag-stratégiájának célja, hogy 2030-ra teljesen eltűnjön a nem lebomló, egyszer használatos műanyaghulladék Európából.

Böjtölj velünk: szevasz nejlonzacskó, csá szívószál!
Tudatos Vásárlóként idén olyan böjtbe kezdtünk, amitől nem csak a mi szervezetünk, de a Föld is megtisztul: húsvétig megvonunk magunktól néhány olyan dolgot, amiket valójában a hátunk közepére se kívánunk. Válassz te is magadnak böjtölnivalót a listánkról!

2018 januárjában nyilvánosságra hozott, hivatalosan A műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégia (European Strategy for Plastics in a Circular Economy) nevet viselő intézkedéscsomag a nagyobb mértékű újrahasznosításban segíti az uniós vállalkozásokat és fogyasztókat.

Előzménye, hogy 2015 decemberében a Bizottság új uniós cselekvési tervet fogadott el a körforgásos gazdaságra vonatkozóan. Ebben kiemelt fontosságot tulajdonított a műanyagok kérdésének, és vállalta, hogy „olyan stratégiát fog készíteni, amely kitér a műanyagok által az értéklánc egészében jelentett kihívásokra, és figyelembe veszi azok teljes életciklusát” – olvasható az EU közleményében.

Az új stratégia olyan konkrét lépéseket javasol, amelyek segítségével megvalósulhat a körforgásos jelleget jobban előtérbe helyező műanyaggazdaság, ami a környezet és a gazdaság szempontjából egyaránt előnyös. „Az összes nyersanyag, termék és hulladék legteljesebb körű hasznosítása és felhasználása elő fogja segíteni az energiamegtakarítást és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését. A javasolt intézkedések a termékek teljes életciklusát lefedik: a termeléstől és fogyasztástól a hulladékgazdálkodáson át a másodlagos nyersanyagok piacáig” – írja az uniós közlemény.

A stratégia ismerteti a kulcsfontosságú uniós szintű kötelezettségvállalásokat, és kiemeli, hogy a magánszektornak, a nemzeti és regionális hatóságoknak, a városoknak és a polgároknak is cselekedniük kell. „Eltökélt közös erőfeszítések révén Európa lehetőségeket tud kovácsolni a kihívásokból, és határozott fellépése példaként szolgálhat a világ számára” – olvasható az EU közleményében.

Műanyag, amerre csak a szem ellát: Rich Horner brit búvár Balinál vette filmre az óceán szennyezettségét

A stratégia megalkotása a nyilvánvalóan drámai léptékű környezetszennyezésen túl azért is vált sürgetővé, mert Kína idén januártól beszüntette a nyugati világból származó műanyag hulladék átvételét. Ezzel az Európai Unió elveszítette legnagyobb műanyaghulladék-felvásárlóját.

Nekünk, tudatos vásárlóknak persze az lenne a kívánatos, ha biológiailag nem lebomló műanyag csomagolást egyáltalán nem állítanának elő a világon, de bármilyen előrelépésnek örülünk.

Képek: pixabay.com

 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


  Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával. 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok