fbpx

| Tudatos Vásárló

Az EU harcot hirdetett a műanyaghulladék ellen

Brüsszel friss műanyag-stratégiájának célja, hogy 2030-ra teljesen eltűnjön a nem lebomló, egyszer használatos műanyaghulladék Európából.

Böjtölj velünk: szevasz nejlonzacskó, csá szívószál!
Tudatos Vásárlóként idén olyan böjtbe kezdtünk, amitől nem csak a mi szervezetünk, de a Föld is megtisztul: húsvétig megvonunk magunktól néhány olyan dolgot, amiket valójában a hátunk közepére se kívánunk. Válassz te is magadnak böjtölnivalót a listánkról!

2018 januárjában nyilvánosságra hozott, hivatalosan A műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégia (European Strategy for Plastics in a Circular Economy) nevet viselő intézkedéscsomag a nagyobb mértékű újrahasznosításban segíti az uniós vállalkozásokat és fogyasztókat.

Előzménye, hogy 2015 decemberében a Bizottság új uniós cselekvési tervet fogadott el a körforgásos gazdaságra vonatkozóan. Ebben kiemelt fontosságot tulajdonított a műanyagok kérdésének, és vállalta, hogy „olyan stratégiát fog készíteni, amely kitér a műanyagok által az értéklánc egészében jelentett kihívásokra, és figyelembe veszi azok teljes életciklusát” – olvasható az EU közleményében.

Az új stratégia olyan konkrét lépéseket javasol, amelyek segítségével megvalósulhat a körforgásos jelleget jobban előtérbe helyező műanyaggazdaság, ami a környezet és a gazdaság szempontjából egyaránt előnyös. “Az összes nyersanyag, termék és hulladék legteljesebb körű hasznosítása és felhasználása elő fogja segíteni az energiamegtakarítást és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését. A javasolt intézkedések a termékek teljes életciklusát lefedik: a termeléstől és fogyasztástól a hulladékgazdálkodáson át a másodlagos nyersanyagok piacáig” – írja az uniós közlemény.

A stratégia ismerteti a kulcsfontosságú uniós szintű kötelezettségvállalásokat, és kiemeli, hogy a magánszektornak, a nemzeti és regionális hatóságoknak, a városoknak és a polgároknak is cselekedniük kell. „Eltökélt közös erőfeszítések révén Európa lehetőségeket tud kovácsolni a kihívásokból, és határozott fellépése példaként szolgálhat a világ számára” – olvasható az EU közleményében.

Műanyag, amerre csak a szem ellát: Rich Horner brit búvár Balinál vette filmre az óceán szennyezettségét

A stratégia megalkotása a nyilvánvalóan drámai léptékű környezetszennyezésen túl azért is vált sürgetővé, mert Kína idén januártól beszüntette a nyugati világból származó műanyag hulladék átvételét. Ezzel az Európai Unió elveszítette legnagyobb műanyaghulladék-felvásárlóját.

Nekünk, tudatos vásárlóknak persze az lenne a kívánatos, ha biológiailag nem lebomló műanyag csomagolást egyáltalán nem állítanának elő a világon, de bármilyen előrelépésnek örülünk.

Képek: pixabay.com

 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


  Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás