fbpx

| Tudatos Vásárló

Étterem az egész világ – egy nap, amikor bárki nyithat vendéglőt

A Restaurant Day mottója szerint mindenki nyithat éttermet egy napra. Úgy tűnik, nálunk is sokan vágynak erre, hiszen a Finnországból indult mozgalomhoz az első magyar Restaurant Day alkalmából 11 helyszín csatlakozott. Volt lángosozó, vietnami büfé, grillparti és vega étterem is – mi is kipróbáltuk.

Saját étterem nyitásáról biztosan mindenki álmodozott már, aki szeret a konyhában alkotni és vendégeket hívni – de viszonylag kevesen vágnak bele a vállalkozásba. A Restaurant Day viszont pontosan erre ad lehetőséget: ez az a nap, amikor bárki és bárhol megvalósíthatja a terveit, sütögethet akár egy parkban, árulhat szendvicseket az utcán, kínálhat süteményeket egy forgalmas téren vagy tálalhat akár háromfogásos menüt is a saját étkezőjében.

Az éttermet a Restaurant Day oldalán kell regisztrálni. Ettől lesz több mint egy baráti összejövetel vagy magánakció, így válik a közösség hivatalos tagjává és felkerül a világtérképre is. Innentől már tényleg csak az ötleten és a szervezésen múlik, mennyire lesz sikeres.

Best of Siposok (Fotó: Sipos András, Bakonykút) /   Funky Pho – Fotó: Puklus Péter

A Finnországból indult mozgalom izgalmas határvonalon egyensúlyoz: az ideiglenes, egy-egy délutánra megnyíló éttermek a családi-baráti vendégségek privát terei és a hivatalos, „fizetős” büfék és éttermek nyilvánossága között jelentenek átmenetet. Építenek a már kialakult baráti társaságokra, de lehetőséget adnak arra is, hogy a gasztronómia, az étkezés közösségteremtő erejének köszönhetően új ismeretségek kötődjenek.

Valószínűleg ez az egyik kulcsa a Helsinkiben tavaly májusban indult kezdeményezés hirtelen népszerűségének: Finnországban már az első alkalommal 40 hely csatlakozott az ötletgazdák felhívásához, az augusztusi, hatodik Restaurant Day pedig rekordott döntött: Mexikótól Izlandon át Japánig összesen 782 helyszínen várták a vendégeket a lelkes önkéntes vendéglősök.

A térképet böngészve arra jutunk, hogy szívesen beülnénk egy hagyományos izlandi ebédre Reykjavíkban, kóstolnánk saját készítésű bonbonokat Helsinkiben, vagy limonádéznánk Szingapúrban is, de a Budapest gasztrokultúráját kutató Based on Pig projektnek és lelkes önkéntes séfeknek köszönhetően, a legutóbbi Restaurant Day idején már magyar éttermekbe is ellátogathattunk.

 

„Nyitott magánrendezvény”

A tavaszi főpróba után most magyarországi helyszínek is csatlakoztak az augusztusi, vasárnapi étteremnaphoz: összesen 11 ideiglenes (pop-up) étterem nyílt Bakonykútitól Székesfehérváron át Újlipótvárosig.

A Balaton környékén különösen nagy volt az éttermek koncentrációja. Talán a kánikulai hosszúhétvége is hozzájárult, hogy a tó körül három helyszín várta a vendégeket. Nekünk Keszthely volt szimpatikus, főként a koncepció miatt: Gelencsér Zsófia vegetáriánus ebédje az eltűnt ízek nyomába eredt.

 

Eltűnt ízek nyomában – Keszthely  (Fotó: Szilva Eszter)

 

Vendéglátóink kertjében minden adott egy kellemes ebédhez: az óriási japánakác alatt megbújó árnyas lugas kényelmes székekkel, terített asztallal marasztal. A dísztóban szökőkút csordogál, aranyhalak úszkálnak, a szemközti falról pedig igazi balatoni horgásztrófeák szemeznek velünk.

Bár az elején kicsit tartunk tőle, hogy belecsöppenünk egy házibuliba, ahol senkit sem ismerünk, a hangulat könnyen oldódik. Érkezésünkkor az előző társaság már a desszertnél tart, a szomszédokból és ismerősökből álló csapat egybehangzóan állítja: egészen új oldaláról ismerték meg Zsófit. Miközben váltjuk egymást, megbeszéljük a menüt és még keszthelyi úti tippeket is kapunk.

 

Eltűnt ízek nyomában – Keszthely  (Fotó: Szilva Eszter)

Közben Zsófi – némi szülői kuktáskodás mellett – készíti és tálalja az ebédet, a menü hideg kardamomos sárgadinnyeleves, padlizsános quiche paradicsommal és cukkinis-diós sütemény kávéval.

Ebéd közben a beszélgetés is könnyebben megy. „’Az eltűnt ízek nyomában’ arra utal, hogy már elfelejtettük, milyen íze van az ételeknek. Én képes vagyok órákat eltölteni a boltban, mert áttanulmányozom, pontosan milyen anyagok vannak az ételekben” – mesél Zsófi az ötletről, majd hozzáteszi, az ebédhez felhasznált zöldségek a kertben és a család telkén, Felsőpáhokon termettek.

A humánökológiát tanuló Zsófi gasztronómia iránti érdeklődéséről is beszél: az egyetem alatt a kollégiumban kezdett el főzni, majd a brüsszeli Erasmus-félév alatt fejlesztette a tudását. Azóta barátai számára ismeretterjesztő gasztroblogot indított (http://eltuntizeknyomaban.wordpress.com/), és egy ismerősével lakásétterem beindításáról szövöget terveket. Többek között ezért is vágott bele az étteremnapba.

„Ez jó kis próba volt” – mondja. Bár néhányan hiányolták a vasárnapi ebédről a sült csirkét, a házigazda örül annak, hogy kevésbé hagyományos ételeket is megismerhettek a vendégek.

A gasztrobloggereket képviselte Bede Anna, a Vegasztrománia szerzője és a Palifőz szakácsa, akik a Balaton-felvidéki Kisörspusztán kínáltak bageleket és salátákat. A déli parton, Siófokon eközben egy másik csapat lángost sütött a szabadstrandon.

 

 

Lángos bár – Siófok

Néhány kilométerrel arrébb, Székesfehérváron pedig Simon Ági tartott barátaival Parázs Pikniket. Ő a barátaival már egy éve szervez moziesteket, amelyek fokozatosan gasztrokísérletezésbe mentek át. Háromtól hatig várták a vendégeket. Az ismerősökön kívül körülbelül 15-20 ember érdeklődött és fogyasztott is a grillen sült zöldségekből. „A meleg miatt eleinte kevesebben jöttek, de 4 órától már kezdtek szállingózni az emberek, és kérdezték, hogy mi ez: magán vagy nyitott rendezvény. Mondtuk, hogy ez egy nyitott magánrendezvény” – mesélte Simon Ági.

Budapesten nyitott éttermet Fűszeres Eszter gasztroblogger és barátnői is, náluk a blogbeszámoló szerint hatvanan gyűltek össze. Funky Pho Pozsonyi úti lakásában vietnami pho-t főztek. A gasztroblogot vezető és étteremnyitásra készülő házaspárnál a barátokon kívül összesen kilenc olyan vendég is megfordult, akiket nem ismertek. A házigazdák nem tartottak attól, hogy idegeneket engednek be a lakásukba: „aki eljön egy ilyen programra, valószínűleg hozzánk hasonló értékrenddel rendelkezik. Másrészt mi vendgészeretők vagyunk” – mondta Éva.

A Based on Pig a Weiner Leó utcában várta a vendégeket egy teadéluánra igazi islert és linzert kínáltak, házi jeges teával: „A ránk jellemző szemléletmódnak megfelelően olyan édességeket készítettünk, amelyek mára ipari torzuláson mentek keresztül” – mondta Sipos Melinda szervező, a Based on Pig munkatársa.

 

Based on Pig Teaparti (Fotó: Puklus Péter)

 

Közösségi boldogság és civil kurázsi

A magyar szervezést koordináló Based on Pig formáció a Facebook-oldal szervezése és a résztvevők összefogása mellett hasznos információkkal is segítette a vállakozó kedvű résztvevőket.

Sipos Melinda szerint mindenhonnan pozitív élményekről számoltak be, és hatóságokkal sem volt semmilyen probléma. „Beszélgettünk arról, milyen furcsa, hogy úgy vagyunk szocializálva, hogy félnünk kell a rendszertől. A Restaurant Day arra is jó volt, hogy ezt felismerjük, és rájöjjünk a civil kurázsi és az ilyen alulról jövő kezdeményezések fontosságára” – mondta Sipos Melinda.

Az éttermek becsületkasszát működtetnek, a keszthelyi ebédért például 500 forintot fizettünk. „Az egynapos étterem nem minősül üzletszerű működésnek, ezért nem számlaköteles. Ez nem üzleti célú tevékenység, senkinek sem az a célja, hogy ebből meggazdagodjon, de persze az sem, hogy anyagilag bukjon rajta.

Fontos, hogy legyen hozzájárulás, és ne csak azok vehessenek részt, akik megengedhetik maguknak, hogy megvendégelnek embereket” – részletezte a szervező, aki szerint a Restaurant Day a „közösségi boldogság”, a common happiness miatt lett ennyire sikeres.

 

Based on Pig Teaparti (Fotó: Puklus Péter, Budapest) / C’est ci n’est pas un pain (Fotó: Puklus Péter)

A mozgalom elterjedéséhez természetesen a közösségi média is hozzájárult, amely sokat lendíthet a szervezésen. „A közösségi média jó eszköz arra, hogy létrejöjjön a Restaurant Day. Szinte mindenki fent van valamilyen oldalon, sokat segítenek a Facebook-esemény oldalak az éttermek reklámozásában. A finnek is buzdítanak arra, hogy legyen az étteremnek esemény oldala, de ha valaki nem akar, nem kötelező, mert a térképre mindenki felkerül. Mivel nálunk még új a dolog, nagyobb a szerepe a személyes ismeretségnek, meghívásoknak is. Helsinkiben viszont már nehezen lehet szem elől téveszteni a Restaurant Dayt, mert a városban töb mint 540 hely van, lépten-nyomon belebotlasz valamibe. A közösségi oldalaknak ekkor már kisebb a jelentősége, mész az utcán, és látod, hogy vannak helyek” – mesélte Sipos Melinda.

A legtöbb helyszín még mindig Finnországban van, de egyre több országban csatlakoznak a mozgalomhoz: „Finnországban nagyon más a közeg, bár magas az életszínvonal, az éttermek nagyon drágák. Ehhez a szabályozottsághoz képest a Restaurant Day nagyon erős kontraszt és alternatíva. A dél-európai országokban viszont nincs résztvevő, érdekes, hogy ez miért van így. Talán azért, mert ott az étterem sokkal inkább szerves része az emberek életének” – véli a szervező.

Az augusztusi Restaurant Day sikere után már biztos, hogy a következő, novemberi naphoz is csatlakoznak magyar helyszínek – még van idő ötletelni, milyen izgalmas ötlettel lehet előrukkolni.

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás