fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Etikus és környezetbarát karácsonyi ajándékok

Termékeket, szolgáltatásokat ajánlunk azok számára, akiknek a karácsonyi ajándékozásnál fontos, hogy kik, hogyan, milyen körülmények között állították elő az ajándékot, és az mennyire környezetbarát.  

Talán szeretteink is jobban örülnek, ha az ünnepek után nem darabszámra, hanem átélt élményekre gondolhatnak vissza, vagy konkrétan januárban vagy februárban „karácsonyoznak”. A klasszikus színházjegyen, sportbérleten túl találtunk néhány érdekesnek mutatkozó lehetőséget. 

 

Természetkedvelőknek, azoknak, akik szívesen kimozdulnak 

Kamaszkorú gyerekkel vagy baráti társasággal kíváló programot jelentenek az overálos barlangi kalandtúrák.  Több ilyen lehetőség is van az országban: a Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi barlangrendszer kiépítetlen szakaszán, a Keszthelyi-hegység Csodabogyós barlangjában (a Ne feledd! A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhely.), vagy a solymári Ördöglyukban

Madárkedvelők részt vehetnek a Magyar Madártani Egyesület sasok birodalmába vezetett öko-túráján is. 

Egy kalandpark is kiváló kikapcsolódást jelenthet a téli napokon: Orczy ParkSobri Jóska bakonyi kalandpark, Kalandpálya Csillebérc, Kerekerdő Kalandpark Kecskemétnél, Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhelynél

Ma már számos szabaduló szoba szolgáltatást találunk, sőt olyan is van, ahol a logikai játék még vacsorával is kiegészül. Ez is jó kimozdulós ajándék lehet baráti társaságnak, nagyobb gyerekes családnak. Csak néhány a teljesség igénye nélkül: Királyok VölgyeSzobafogság.

A szürke téli napokon ki ne örülne egy jó kis fürdőzésnek. Ajándékozz gyógyfürdő belépőt! (Előtte olvasd el a TVE gyógyfürdő tesztjét!)


Forrás: Medencedesign

 

Kreatívoknak

Kerámiafestési lehetőséget nyújt a Made by you alkotóműhely, ahova a hét bármely napján be lehet ugrani egyedül vagy társaságggal is, de érdemes előtte asztalt foglalni. 

A Cellux „Rögtönző Varrodájában”  régi ruhákból varázsolhatnak újat, de van kötő-horgoló tanfolyam is a Bárkafonal-nál.

Használt molinóból készíthetünk táskát Medence csoportnál. (Ne feledd! A Medence Csoport Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhely.)

 


Életkonyha

 

A főzés szerelmeseinek

 • Akad olasz főzőlecke a Studio Italia berkeiben, nyers étel készítés Lénárt Gitta nyerskonyhájában vagy az Életkonyha gourmet vacsoráin,  tortadesign workshop Raj Ráhel tortatervezőnél, többféle főzőtanfolyam közül választhatunk a Maki Foodnál, vagy cukrász kurzuson vehetünk részt a DolceVita konyha szervezésében. A távoli egzotikus konyhák kulisszatitkaiba avat be a Kuktaparty, de kipróbálhatjuk a házi sajtkészítést is Panni sajtműhelyében. Az autistákat foglalkoztató Kockacsoki nyitott műhelynapján és tanfolyamain a résztvevők csokit kóstolhatnak és elmerülhetnek a kézműves csokoládékészítés rejtelmeiben – ki ne örülne egy ilyen ajándéknak.

 • A jó ételeket kedvelők biztosan szívesen kipróbálnák az egyre népszerűbb lakáséttermek valamelyikét: Lakásétterem, Romani Platni, Flatorante és még sokan mások.

 • Emlékezetes ajándék lehet egy alternatív városi séta is, mint amilyet az Imagine Budapest, a szocio-kulturális kalandokat hirdető Budapest Beyond Sightseeing vagy a séta mellett kajak és bringás városfelfedező túrákat is ajánló UniqueHungary szervez, a városi építészetet és a gasztronómiát kombinálja a Hosszú lépés. Alternatív csokitúrával is meglephetjük családunkat, barátainakt a Tour de Zsokolat -nál. A legtöbb angol nyelven is kérhető, így külföldi barátainknak is ajándékozhatjuk.

 


Forrás: Segítő Vásárlás

Azoknak, akik az ajándék mögé is néznek

Ha mindenkép tárgyat szeretnénk venni, számos szervezetnél, alapítványnál vásárolva természetvédelmi, szociális, esélyegyenlőségi munkát is támogathatunk, és nem utolsó sorban igazán egyedi, hasznos kíncshez juthatunk.

Természet- és állatvédelmet például a Magyar Madártani Egyesület vagy a WWF szervezeteken keresztül.

Jelképesen állatot is ajándékozhatunk szeretteinknek, ha csatlakozunk valamelyik magyarországi állatkert örökbefogadó programjához: Fővárosi Állatkert, nyíregyházi Sóstó Állatkert

Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató műhelyek termékeit találhatod meg a Segítő Vásárlás oldalon, ahol lakásdekorációs termékektől a gyerekjátékokon keresztül a háztartási textíliákig és karácsonyi díszekig számos termék közül választhatsz.

Környezetkímélő termékek közül válogathatunk többek közt a Zöldboltban, a Zöld Zugban vagy a Zöldpolc webáruházakban. (Ne feledd! Mindhárom bolt Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhely.) 

Forrás: thegrocer.co.uk

 

Csoki, kávé, tea ínyenceknek

Ínyenc ismerősnek, családtagnak, de hivatalos ajándéknak is választhatunk méltányos kereskedelemből származó finomságot, amellyel nem csak a fejlődő országokban dolgozó termelőket és munkásokat támogatjuk, de igazi gasztronómiai élvezetet is nyújtunk. Ma már számos szupermarketben és bioboltban beszerezhető a fair trade termékek széles köre: kávé, tea, csoki. Nézz szét a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyeken: a Szatyor boltban, a Napos oldalon, a Selyemfű bioboltban vagy a Zöld zugban. 

Hazai munkahelyeket is támogathatsz, ha a Kockacsoki kézműves termékeit választod.  (Ne feledd! A Kockacsoki Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhely.) 

 

 

 


Kockacsoki

 

Így csomagolj!

A klasszikus – egyszer használatos – ajándékcsomagolás nem igazán egyeztethető össze a környezettudatossággal. Hogy ne termeljünk szemetet, igyekezzünk elhagyni vagy legalább minimalizálni a csomagolóanyagok használatát. Jó alternatívát kínálnak ehhez az újrahasználható csomagolási megoldások.

Az ajándékot bújtathatjuk kidíszített konzervdobozba vagy egy darab textilbe. A Furoshiki, azaz a textilbe csomagolás művészete szerencsére egyre inkább hódít világszerte.

Az ötletek közt nézelődve arra is fény derül, hogy mi köze a ketchupos üvegnek a kreatív rokon megajándékozásához. A sütés szerelmesei is kaphatnak valóban egyedi meglepetést némi hozzávaló és egy befőttesüveg felhasználásával.

 

Kép: 25dip.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás