fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az etikus bor Dél-Afrikából folyik

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

A Fairtrade logót leginkább a csokoládén, kávén és kakaón látjuk, pedig a védjegy több mint 35 ezer féle termékre kerül rá évente. Boros palackokra is. A világ legnagyobb Fairtrade bor termelője Dél-Afrika.

Hol kaphatunk Fairtrade-bort?
2017 augusztusában végig jártuk, hol lehet Magyarországon bio, biodinamikus vagy Fairtrade-bort venni. Fairtrade bort sajnos egyetlen hazai üzletben sem találtunk, ott sem, ahol organikus vagy biodinamikus bort egyébként árulnak. Ennek oka valószínűleg a harmadik világbeli import bor alacsony arányában rejlik.

Korábban a bio-borokról szóló cikkünkben már írtunk arról, hogy a világ bortermelésének, amely 2016-ban 259 millió hektoliter volt, nagyjából felét Franciaország, Olaszország és Spanyolország adja, de rohamosan nő az ún. újvilági – ausztrál, kínai, chilei, dél-afrikai – borok szerepe.

Évi 10 millió hektoliteres bortermelésével a 7. legnagyobb termelő a világon Dél-Afrika, a Fairtrade bort készítők között viszont az első: itt állítják elő a teljes éves készlet kétharmadát.

Az első minősített Fairtrade bort is egy dél-afrikai pincészet, a Thandi palackozta 2003-ban. A Fokvárostól 70 km-re fekvő borászat indította el elsőként a mezőgazdaságban a fekete lakosság gazdasági szerepének, befolyásának növelését célzó Black Economic Empowerment (BEE) programot is.

 

Fairtrade bor számokban

Fairtrade, azaz etikus kereskedelemből származó bort Argentínában, Chilében, Libanonban és Dél-Afrikában állítanak elő;

• a 2015-ös adatok szerint Fairtrade borszőlőt a világon 11 400 hektáron termesztenek;

• a Fairtrade szabályai szerint működő borászatok dolgozói a felárnak köszönhetően évente összesen 1 595 300 Euró plusz fizetést kapnak;

• a legnagyobb Fairtrade bortermelő pincészet a világon az argentínai La Riojana.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


A biodiverzitás és a szőlő harca

A dél-afrikai bor története a 17. században kezdődött, amikor a holland Kelet-Indiai Társaság a kereskedőhajóit Fokvárosban töltötte fel élelmiszerrel – és borral. A dél-afrikai bor csak a 20. század végén, az apartheid-rendszer bukása után lépett ki a nemzetközi piacra. A szőlőtermesztés gyorsan terjeszkedett, és a 2000-es évek elejére már a helyi élővilág számára fontos, védelemre szoruló területek is művelés alá kerültek.

Erre válaszul jött létre a WWF programja, a Biodiverzitás és a Bor Kezdeményezés (Biodiversity and Wine Initiative, BWI)  földtulajdonosok és borászok részvételével. Az együttműködés eredményeként ma már számos borászat biodiverzitás-barát módon működik, és külön védjegy, a Sustainable Wine South Africa (SWSA) tanúskodik a palackokon arról, hogy a termelő fenntartható, a dolgozóival etikusan bánó, a környezetet kímélő módszerekkel gazdálkodik.

A dél-afrikai bor 95%-át a fokföldi régióban készítik, ahol a szőlőültetvények és más haszonnövények (pl. csemegeszőlő vagy a rooibos-tea alapanyagául szolgáló vörös fokföldirekettye) ültetvényei a térség egyedülálló növényvilágával versengenek a területért. A borászkodás és a természet néma csatájában különösen nagy a tét a Cape Floral Kingdom, – a Fokföldi Virágkirályság – területén. Ez a virágzó, kivételesen gazdag biodiverzitással bíró paradicsom egyben a világörökség része is.

 

 

Cape Floral Kingdom

• a világon mindössze hat hasonló élőhelyet tartanak számon, közülük a területén megtalálható növényfajok számát nézve a fokföldi a legfontosabb;

• az itt található több mint 9500 faj 70%-a csak itt él a világon;

• a Cape Floral Kingdom területének csupán 9%-a védett.

 

Óvoda, tízórai, iskolabusz

Az egyik dél-afrikai fairtrade sikertörténet az Arniston Bay márkáé. A védjegy lehetővé teszi, hogy 122 munkás és 68 család jusson hozzá a Fairtrade prémiumhoz a Breede-folyó völgyében fekvő szőlészetben.

A nagynevű helyi borász-tulajdonos Stellenbosch-cég 2003 óta óvodát és iskolaelőkészítőt működtet az itt dolgozók gyerekeinek. Iskolabusz hozza-viszi őket, a foglalkozások szüneteiben reggelit, tízórait és ebédet kapnak. A felnőttek munka utáni kikapcsolódására közösségi termek épültek.

A dolgozók maguk közül választják ki a közösség vezetőit, ők döntik el, mire és milyen sorrendben szánnak pénzt. A Fairtrade felárból befolyó összegből fedezik egy tehetséges gyermek felsőfokú iskoláztatását, nemrég pedig két nagyobb járművet szereztek be, hogy a dolgozók könnyebben bejuthassanak a városba. Hamarosan megkezdik az ültetvény saját orvosi rendelőjének építését.

A Fairtrade borok az országban becslések szerint közel 14 ezer ember jólétéhez, magasabb életminőségéhez járulnak hozzá.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.    

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára