fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egymástól is elkaphatjuk az ételfertőzést, de hogyan?

| Tudatos Vásárló

Itt az étefertőzés, ételmérgezés fő szezonja, a táborozások, nyaralások ideje. Hogyan történhet meg, hogy az ételmérgezés megfertőz, és hogyan előzhetjük meg?

Egy nemrég bekövetkezett tömeges fertőzéses eset kapcsán az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) első hallásra meglepő információkat hozott nyilvánosságra. Összesen 62 ember fertőződött meg, sokan úgy, hogy nem is ettek az E. coli baktériummal fertőzött római salátából, viszont kapcsolatba kerültek azokkal az emberekkel, akik igen.

Hogyan kaphatod el az ételmérgezést?

Bár meglepőnek tűnhet, az embertől származó ételmérgezés egyáltalán nem szokatlan. Az ételfertőzések hátterében baktériumok, vírusok, gombák és egysejtű vagy többsejtű paraziták állhatnak. Az ételmérgezés esetében az általuk termelt anyagcsere-termékek, toxinok okozzák a betegséget.

A szarvasmarha, a csirke és egyéb tenyésztett állatok bélrendszerében baktériumok élnek. Ha a vágóhídon az állat ürüléke érintkezik a hússal, akkor a hús hordozni fogja ezeket a baktériumokat. Növényi élelmiszerek esetében a forrás egyrészt a szántóföldről származó állati eredetű hulladék (például trágya), másrészt pedig a szennyezett víz. A baktériumok a feldolgozóüzemben, az otthoni vagy éttermi konyhában keresztfertőzés útján is elterjedhetnek.

Székletfertőzés során az ételmérgezést okozó baktériumok emberről emberre is terjedhetnek. A hasmenés a legtöbb ételmérgezéses betegség jellegzetes tünete.

Amikor egy beteg átadja az E. colit, Staphylococcust vagy Salmonellát egy környezetében élő másik személynek, rendszerint arról van szó, hogy nem mosta meg alaposan a kezét mosdóhasználat után. Ha valaki nem vagy nem jól mossa meg a kezét, akkor szinte bármit megfertőzhet, amit megérint: a lámpakapcsolóktól kezdve a kilincsen át a különböző konyhai felületekig.

Tippek, hogy elkerüld a fertőzést

Már egy egészen kis fertőzött felület is elég a lakásban ahhoz, hogy a baktériumok átkerüljenek egyik emberről a másikra. Íme 5 tipp, hogyan előzd meg a bajt.

✓ Gyakran és alaposan moss kezet! Az alapos kézmosás – tehát a meleg vízzel és szappannal történő kézmosás – az a módszer, amivel leginkább megakadályozhatod, hogy az ételmérgezés kórokozói továbbterjedjenek. Moss kezet mosóhasználat után, miután pelenkát cserélsz, beteget ápolsz és természetesen főzés előtt is!

✓ Meddig tart egy alapos kézmosás? Alkalmazd az ABC-szabályt: addig súrold a kezed, ameddig elmormolod magadban az ábécét!

✓ Ne bízd magad a kézfertőtlenítőre! A fertőtlenítőszerek nagyon hasznosak tudnak lenni, de a meleg víz és a szappan együtt még jobb páros.

✓ Alaposan mosd ki a fertőzött szennyest! Ez elsősorban az ágyneműre, alsóneműkre, törülközőkre vonatkozik, bár tulajdonképpen bármi, akár egy koszos ruhaujj is hordozhat fertőzést okozó baktériumokat. Ilyenkor a szokottnál magasabb vízhőmérséklet

✓ Töröld le és fertőtlenítsd! Fertőtleníts minden fontosabb felületet, például a konyhapultot, a mosdókagylót és a kilincseket. Ez remek módja annak, hogy megakadályozd egy esetleges fertőzés továbbterjedését. Használj környezetbarát tisztítószereket, és jusson eszedbe, hogy a teafaolaj, a citrom, az ecet és a szódabikarbóna kiváló fertőtlenítő hatású.

✓ Kerüld a konyhát! Amennyiben a legkisebb esélye is van annak, hogy valamilyen módon fertőzéssel kerültél kapcsolatba, ne készíts másnak ebédet! Ha mégis használnod kell a konyhát, legyél nagyon körültekintő a kézmosás során, főzés után pedig alaposan töröld át a konyhai felületeket.

Olvass még többet háztartás témában
Kapcsolat lehet a takarítás és a gyerekkori elhízás között
A háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet
Tiszta a lakás? Csak ne legyen antibakteriális!
Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak
Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok