| Tudatos Vásárló
Ételek közvetíthetik a rezisztens baktériumokat
Az antibiotikumok és más, mikrobák elleni szerek használata az élelmiszerláncban hozzájárul a rezisztens baktériumok szaporodásához, melyek az ételekkel átjuthatnak az emberekbe – közölte az Európai Unió élelmiszerhatósága.
A rezisztencia növekvő aggodalmat kelt, mivel az
antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak a fertőzések elleni küzdelemben – áll az
Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilatkozatában. Ez egybeesik
az állatoknál tapasztalt rezisztencia egyre gyakoribbá válásával a hivatal
által megbízott szakértői csoport előzetes jelentése szerint.
Szigorítani kellene a higiéniai ellenőrzéseket az
élelmiszerlánc minden egyes pontján, az állatorvoslásban felhasznált
gyógyszerektől az élelmiszerek előállítási folyamatáig, hogy megelőzhető legyen
az antimikrobális rezisztencia kifejlődése és terjedése – hangsúlyozza az EFSA
nyilatkozata.
Rezisztens baktériumokat legnagyobb mértékben a szárnyasok
húsában, a tojásokban, a disznó- és marhahúsokban, valamint a friss salátákban
találtak. A szakértők úgy találták, hogy ezek a rezisztens baktériumokat
hordozó állatokból származó mikrobák közvetlenül átjuthatnak a szennyezett
ételekből az emberbe. A rezisztens baktériumok olyan nyers élelmiszerek
fogyasztásával is átkerülhetnek az emberbe, amelyek szennyvizet is tartalmazó öntözővízzel
öntözött területről származnak, de az állati és növényi eredetű élelmiszerek előkészítésük
során is szennyeződhetnek rezisztens baktériumokkal.
A pármai székhelyű EFSA további kutatásokat tart
szükségesnek az antimikrobiális hatóanyagok élelmiszerláncban való használata
és a rezisztens baktériumok emberbe való átjutása közti kapcsolatról.
Az EFSA előzetes
jelentése letölthető a hatóság weboldaláról, s május 27-ig véleményezhető
is.
Forrás: MTI