Több információt a címkékre

Az Európai Unióban az élelmiszerek jelölését az 1169/2011/EU rendelet határozza meg.

A rendelet részletesen szabályozza az egyes élelmiszerféleségeket kötelezően föltüntetendő információkat. Az egyes termékköröknél a címke tartalma eltérhet (pl. más vonatkozik a borra, vagy az asztali édesítőkre, mint pl. a hústermékekre).

Vannak azonban általánosan és kötelezően megjelenítendő elemek:

  • Termék megnevezése (Fontos tudni, hogy bizonyos elnevezések csak meghatározott tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerekre alkalmazhatóak (pl, méz, sör, sajt stb).  Ha egy élelmiszer úgy néz ki mint a szokásos pl sajt termék, de nem szerepel a címkéjén a sajt elnevezés akkor az nem sajt hanem ún. sajt imitátum. Hasonlóképen a RUN, és a „Hajós szeszesital nem RUM, a reggeli ital nem tej, az étbevonó nem csokoládé stb.)

  • Összetevők listája

  • Az élelmiszerben előforduló allergének

  • Bizonyos összetevők mennyisége (*)

  • Nettó tömeg

  • Szavatossági idő

  • Tárolási, felhasználási előírás (ha szükséges)

  • Tápérték adatok

  • A gyártó, vagy a forgalmazó elérhetősége

 

(*)Az élelmiszerek összetevőinek mennyiségét meg kell adni:

  • ha a komponens a kereskedelmi elnevezésben szerepel (pl. szalámi a szalámis pizzában, csirkehús a csirkehúslevesben, szilva a szilvalekvárban)

  • ha a komponens jellemző része az élelmiszernek (pl. panírpor a pulykamell szeleten, csokoládébevonat a nápolyin)

  • ha egy komponens jelenlétét a csomagoláson szembetűnően megjelenítik.

Egyedileg még nem határozták meg részletesen, mely komponensek mennyiségi feltüntetése kötelező. Vita kereszttüzében áll, hogy pl. ha az epres joghurt epertartalmát meg kell adni, az adat mire vonatkozik, mert az eper rendszerint csak egy adaléka a joghurthoz adagolt gyümölcskészítménynek.

 








  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében