fbpx

TÖRÖLVE: E 231 – Orto-fenil-fenol

Leírás

Az orto-fenil-fenol kémiailag az aromás szénhidrogénekhez tartozik. A molekulában található fenolcsoportnak köszönhetően a vegyület igen hatásos a penészgombák és a baktériumok ellen.

A citrusgyümölcsöket ezzel a tartósítószerrel kezelik, hogy megvédjék a betegségektől. A gyümölcsöket először ortofenilfenol-oldatba mártják, majd tiszta vízzel leöblítik. E gyümölcsök héja ettől kezdve nem alkalmas fogyasztásra.

Előállítás

Az orto-fenil-fenolt kémiai reakciók során állítják elő.

Használat

Az orto-fenil-fenol kizárólag citrusgyümölcsök felületkezelésére (max. 12 mg/kg) engedélyezett.

Biztonság

Bőrrel érintkezve allergiás reakciókat figyeltek meg. Az állatkísérletek egészségkárosító hatásra utaló jeleket mutattak, a végső vizsgálatok azonban még nem készültek el.

A 2003/114/EC számú ajánlás alapján az orto-fenil-fenol a továbbiakban már nem az élelmiszer-adalékanyagok közé sorolandó, hanem a növényvédőszerekre vonatkozó törvényi szabályzás alá kerül. Mivel az orto-fenil-fenol továbbra is alkalmazható a citrusgyümölcsök felületi kezelésére, és erről a fogyasztót tájékoztatni kell, a jövőben az anyag külön jelölést kap. A jelöléssel kapcsolatos törvényi szabályzásokat azonban mostanáig sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió tagállamai nem bocsátottak ki. Amíg ezt a törvénykezési hézagot megszüntetik, az orto-fenil-fenol E 231 megjelöléssel élelmiszer-adalékanyagként engedélyezett.

Lásd még

(Rejtett) TÖRÖLVE E 232 - Nátrium-orto-fenil-fenolát

Ezekbe a típusokba tartozik

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás