fbpx

inaktiv: E 558 – Bentonit

Egyéb elnevezések

szilícium-dioxid


Leírás

A bentonit olyan agyag, amely túlnyomórészt az alumínium-szilikátok (E 559) egy különleges változatából áll.

A bentonitnak mint élelmiszeradalékanyagnak alig van jelentősége; fontosabb szerepet játszik technológiai segédanyagként a bor és a gyümölcslevek előállításában. A szilikátokkal ellentétben a bentonit vízben erősen duzzad, így képessé válik egyéb anyagok megkötésére. Segítségével a fehérjéket és a nem kívánt zavarosító anyagokat el lehet távolítani a borból, a gyümölcslevekből és a kakaóvajból.

Előállítás

A bentonitot természetes vulkáni kőzetből nyerik.

Használat

A bentonit csak színezékek hordozóanyagaként engedélyezett. A bor, a gyümölcslevek és a kakaóvaj előállításakor csak derítő- és kicsapószerként használják, ilyen formában a végtermékben a bentonit már nincs jelen.

Biztonság

A bentonit veszélytelennek számít.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás