E 955 – Szukralóz
Egyéb elnevezések
triklór-galakto-szaharóz (TGS), klórcukor
Leírás
A szukralóz kémiailag a kristálycukorral (szaharóz) rokon, de azzal ellentétben molekulájában néhány klóratom található.
A fehér, vízben könnyen oldódó kristályok a cukornál mintegy hatszázszor édesebbek. A szukralózt az emberi test nem hasznosítja, ezért nem biztosít energiát.
Előállítás
A szukralózt a szaharóz kémiai átalakításával, klórvegyületek segítségével állítják elő.
Használat
A szukralóz csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes italok (max. 300 mg/l)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszertek (max. 400 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek (max. 800 – 1.000 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 400 mg/kg)
• Édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 180 mg/kg)
• Édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből (max. 120 mg/kg)
• Szószok és mustár (max. 450 ill. 140 mg/kg)
• Gabonából vagy diófélékből készült snackek (max. 200 mg/kg)
• Alkoholos italok (max. 250 mg/l)
• Táplálékkiegészítők (max. 800 – 2.400 mg/kg)
Biztonság
A szukralóz veszélytelennek számít.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
15 mg/kg