fbpx

E 953 – Izomalt

Egyéb elnevezések

izomaltitol

Leírás

Az izomalt két, kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozó anyag keveréke.

Körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor (szaharóz), vele ellentétben azonban az izomalt hasznosításához az emberi anyagcserének nincs szüksége inzulinra. Kb. 2,4 kcal/g energiatartalma valamivel kisebb, mint a cukoré. A cukorhelyettesítő hő- és saválló, és jól harmonizál más cukorhelyettesítőkkel és édesítőszerekkel.

Az élelmiszeriparban az izomaltot elsősorban csökkentett energiatartalmú élelmiszerekhez használják. Édes volta ellenére nem okoz fogszuvasodást.

Előállítás

Az izomaltot többlépcsős kémiai reakcióban cukorból (szaharózból) állítják elő.

Használat

Az izomalt mennyiségi korlátozás nélkül, meghatározott élelmiszerekben engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszert, fagylalt
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édesség és rágógumi
• Szószok
• Mustár
• Táplálékkiegészítők

Az izomaltot vitaminok és aromák hordozóanyagaként is alkalmazzák.

Biztonság

Az izomalt veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az élelmiszereket, amelyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel kell ellátni.

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!