fbpx

E 951 – Aszpartám

Egyéb elnevezések

aspartam

Leírás

Az aszpartám két aminosavból, aszparginsavból és fenil-alaninból áll.

A fehér kristályok mintegy kétszázszor édesebbek, mint a kristálycukor (szaharóz), hő hatására és savak jelenlétében azonban vesztenek ízükből. Az aszpartám ezért nem alkalmas sütésre és főzésre. Az emberi szervezetben az aszpartám elemeire bomlik és hasznosul, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban az aszpartámot erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz.

Az élelmiszeriparban az aszpartámot elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben használják önállóan vagy más édesítőszerekkel kombinálva. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van. Cukortartalmú rágógumikban az aszpartámot ízfokozóként is alkalmazzák.

Előállítás

Az aszpartámot kémiai reakcióval aszparaginsavból, fenil-alaninból és metanolból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

Az aszpartám csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes alkoholmentes italok(max. 600 mg/l)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszertek (max. 2.000 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek (max. 500 – 1.000 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 1.000 mg/kg)
• Édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 300 mg/kg)
• Édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből (max. 300 mg/kg)
• Gabonából vagy diófélékből készült snack-ek (max. 350 mg/kg)
• Alkoholos italok (max. 600 mg/kg)

Biztonság

Az aszpartám az anyagcsere során alkotóelemeire: aszparaginsavra, fenil-alaninra és metanolra bomlik. Ezért fenilketonúriában szenvedők nem fogyaszthatják, mivel a fenilalanin aminosav felhalmozódása a szervezetben súlyosan káros az egészségre. Ezért azokat az élelmiszereket, amelyek ezt az édesítőszert tartalmazzák, a „fenil-alanin-forrást tartalmaz” figyelmeztetéssel kell ellátni.

Vita tárgyát képezi, hogy az aszpartámmal édesített élelmiszerek fogyasztása rákos megbetegedésekhez vezethet-e. Az Európai Ramazzini-Intézet (Bologna, Olaszország) 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető az összefüggés. Ennek fényében az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) ismét megvizsgálta az aszpartámról rendelkezésre álló addigi adatokat, valamint a Ramazzini-Intézet tanulmányát; a vizsgálat nyomán az EFSA az édesítőszert továbbra is a veszélytelen anyagok közé sorolta (EFSA-Q-2005-122).

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

40 mg/kg

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok