
E 950 – Aceszulfám K
Egyéb elnevezések
aceszulfám, acesulfam
Leírás
Az aceszulfám K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület.
Fehér kristályainak intenzív édes íze van, ami főzéskor és sütéskor is megmarad. Az aceszulfám mintegy kétszázszor édesebb, mint a háztartásokban alkalmazott cukor (szaharóz), vele ellentétben azonban a szervezet nem hasznosítja, és nem biztosít energiát.
Az élelmiszeriparban az aceszulfám K-t elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben használják önállóan, vagy aszpartámmal (E 951) ill. más édesítőszerekkel kombinálva. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van. Cukortartalmú rágógumikban az aceszulfám K-t ízfokozóként is alkalmazzák.
Előállítás
Az aceszulfám K-t kémiai reakcióval az amidoszulfonsav származékaiból nyerik.
Használat
Az aceszulfám K csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes alkoholmentes italok és desszertek (max. 350 mg/l)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek (max. 500 – 1.000 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 1.000 mg/kg)
• Édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 200 mg/kg)
• Édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből (max. 200 mg/kg)
• Hidegkonyhai készítmények, mustár, szószok (max. 350 mg/kg)
• Gabonából vagy diófélékből készült snack-ek (max. 350 mg/kg)
• Alkoholos italok (max. 350 mg/kg)
Az édesítőszert ezenkívül fogkrémekben, szájvizekben és gyógyszerekben is használják.
Biztonság
Az aceszulfám K veszélytelennek számít.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
9 mg/kg