fbpx

E 941 – Nitrogén

Leírás

A nitrogén színtelen, szagtalan, íztelen gáz, 78,1 %vol.-os arányával a levegő legfontosabb összetevője. Az anyagcsere fenntartásához minden élőlénynek szüksége van nitrogénre. Többek között a fehérjék, az enzimek és az örökítőanyag alkotóeleme. Néhány baktériumfaj kivételével a nitrogént egyetlen élőlény sem tudja a levegőből felvenni, ehelyett az emberhez hasonlóan a szervesen kötődő, például a táplálékban található fehérjéből származó nitrogént hasznosítják.

Az élelmiszeriparban a nitrogént gyakran szén-dioxiddal (E 290) keverve a csomagolásba fúvatják, hogy kiszorítsák onnan az oxigént. Ennek köszönhetően elejét tudják venni a színek, aromák és szerkezetek oxigén hatására bekövetkező bomlásának; emellett ily módon az oxigénfüggő baktériumok növekedését is meg tudják gátolni. Az így csomagolt élelmiszereket a „védőgázas csomagolás” felirattal kel jelölni.

Mivel a nitrogén vízben és zsírban alig oldható, hajtógázként meggátolja a nemkívánatos habkébződést. Ezzel ellentétben a dinitrogén-oxidot a habképzéshez alkalmazzák. Ha egy élelmiszer közvetlenül érintkezik a folyékony nitrogénnel, a termék erősen lehűl, a nitrogén pedig gőzzé válik. E tulajdonsága miatt a nitrogént az élelmiszeriparban kontakthűtőanyagként is alkalmazzák. Ezenkívül a nitrogént egy aroma- és tápanyagvédő szárítási eljárásban, a fagyasztásos szárításban is alkalmazzák hűtőanyagként. Ezekben az esetekben a nitrogén technológiai segédanyag, amelyet a csomagoláson nem kell feltüntetni.

Előállítás

A nitrogént desztillációval folyékony levegőből vonják ki.

Használat

A nitrogén valamennyi élelmiszerhez mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett.

Biztonság

A nitrogén veszélytelennek számít.

Lásd még

E 942 - Dinitrogén-oxid

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás