E 927 b – Karbamid
Egyéb elnevezések
szénsav-diamid
Leírás
A karbamid nitrogéntartalmú anyag, az emberi fehérjeanyagcsere egyik végterméke. Az elfogyasztott fehérje mennyiségétől függően egy felnőtt naponta 10-30g karbamidot választ ki.
Színtelen és szagtalan kristályai enyhén sós ízűek, és hűvös ízérzetet okoznak. Az élelmiszeriparban a karbamidot a rágógumi ízének lekerekítésére és rágási tulajdonságainak javítására alkalmazzák.
Előállítás
A karbamidot többlépcsős kémiai reakcióban ammóniából és szén-dioxidból állítják elő.
Használat
A karbamid kizárólag cukormentes rágógumikhoz engedélyezett (max. 30 g/kg).
Biztonság
A karbamid veszélytelennek számít. Az emberi karbamid-anyagcsere során teljesen lebomlik és kiválasztódik.