
E 914 – Oxidált polietilén viasz
Leírás
Az oxidált polietilén viasz mesterségesen előállított, hosszúláncú szénhidrátokból álló viasz, amely nagyon hasonlít a természetes viaszokra, azoknál azonban lényegesen olcsóbban állítható elő.
Az oxidált polietilén viaszt elsősorban gyümölcsök felületi kezelésére használják, hogy védjék azokat a kiszáradástól. Azokat a gyümölcsöket, amelyek ilyen kezelésben részesültek, „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni.
Előállítás
Az oxidált polietilén viaszt többlépcsős kémiai reakcióval állítják elő.
Használat
Az oxidált polietilén viasz mennyiségi korlátozás nélkül, kizárólag friss citrusgyümölcsök, dinnye, mangó, papaya, avokádó és ananász felületkezelésre használható.
Biztonság
Az oxidált polietilén viasz veszélytelennek számít. A gyümölcsök héján marad, így nem kerül fogyasztásra.