
E 904 – Sellakk
Leírás
A sellakk egy pajzstetű faj (Kerria lacca) nőstényeinek gyantaszerű váladéka. A pajzstetvek egész testfelületükön választják ezt az anyagot ki, hogy megvédjék vele ivadékeikat, és bevonják vele a fák ágait, gallyait is, amelyeken élnek. A fafajta, amelyen a lakkpajzstetű élősködik, Délkelet-Ázsiában honos; a sellakkot főként Indiában és Kínában állítják elő.
A merev, sárgásan áttetsző gyantát évszázadokig védőlakként használták a bútorokon, illetve ez volt az első hanglemezek anyaga is. Az élelmiszeriparban manapság méhviasszal (E 901) keverve friss gyümölcsök bevonóanyagaként használják, hogy megvédjék ezeket a kiszáradástól. Amelyik gyümölcs ilyen kezelésben részesül, azt „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni.
Előállítás
A sellakkot aprítással, szárítással, olvasztással és tisztítással nyerik azoknak a fáknak az ágairól és gallyairól, amelyeken a lakkpajzstetvek élnek. Egy kilogramm lakkhoz körülbelül 300.000 pajzstetű váladékára van szükség.
Használat
A sellakk bevonóanyagként mennyiségi korlátozás nélkül a következő élelmiszerekben engedélyezett:
• Édesség és csokoládé
• Csokoládéval bevont kekszek és sütemények
• Snackek
• Dió, mogyoró
• Babkávé
• Táplálékkiegészítők
• Alma, körte, ananász, dinnye, citrusgyümölcsök és barack
Biztonság
A sellakk veszélytelennek számít.