fbpx

E 903 – Karnauba viasz

Egyéb elnevezések

brazilviasz

Leírás

A Brazíliában honos karnaubapálma (Copernica cerifera) barnás-zöldes viaszt képez.

Az úgynevezett karnauba viasz keményebb, mint a méh- vagy a kandelilla viasz (E 901, E 902), jól tapad, a felületnek fényt kölcsönöz, és erősíti a színeit. Főként gyümölcsök felületkezelésére használják, hogy megvédjék a kiszáradástól. A növényi viasz ezenkívül fényt és a színek jobb érvényesülését adja a gyümölcsnek. Amelyik gyümölcs ilyen kezelésben részesül, azt „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni.

Előállítás

A karnauba viasz előállításának első lépéseként a viaszpálma leveleiről lekefélik a viaszport, és felolvasztják. Ezt követően a nyers viaszt tisztítják és fehérítik.

Használat

A karnauba viasz kizárólag a következő élelmiszerek fényezőanyagaként engedélyezett:
• Édesség és csokoládé (max. 500 mg/kg)
• Rágógumi (max. 1.200 mg/kg)
• Csokoládéval bevont kekszek és sütemények (max. 200 mg/kg)
• Snack-ek és dió, mogyoró (max. 200 mg/kg)
• Babkávé (max. 200 mg/kg)
• Táplálékkiegészítők (max. 200 mg/kg)
• Alma, körte, ananász, dinnye, citrusgyümölcsök és barack (max. 200 mg/kg)

A természetes növényi viaszt ezenkívül kozmetikumok előállításához is használják.

Biztonság

A karnauba viasz veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja.

Ezekbe a típusokba tartozik