E 640 - Glicin

Leírás

A glicin a fehérjék építőelemeihez, az aminosavakhoz tartozik. A kollagén összetevőjeként a szervezetben, különösen a bőrben, a csontokban, az inakban és a porcokban van jelen. A glicinnek ezenkívül az idegszövetekben ingerületátvivő anyagként van fontos szerepe, de egyéb molekulák képződése során is szerepet játszik az emberi szervezetben.

Enyhén édes ízű, nátriumsójához hasonlóan adalékként használható, az édesítőszerek ízét kikerekíti.

Előállítás

A glicint klórecetsavból és ammóniából szintetizálják. Természetes kollagénből ill. zselatinból is előállítható.

Használat

A glicin mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett az élelmiszerekben. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A glicint többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Édesítőszertabletta
• Levesek, szószok
• Húskészítmények
• Fűszerek

Biztonság

A glicin veszélytelennek számít.

Ezekbe a típusokba tartozik







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében