E 625 – Magnézium-diglutamát
Egyéb elnevezések
magnézium-glutamát, glutamát
Leírás
A magnézium-diglutamát a glutaminsav (E 620) magnéziumsója. Bár ízfokozóként is, engedélyezett a magnézium-diglutamátot főként konyhasó helyettesítésére alkalmazzák.
Előállítás
A magnézium-diglutamátot glutaminsavból (E 620) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A magnézium-diglutamát maximum 10 g/kg adagolási mennyiségben az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A magnézium-diglutamátot többek között diétás élelmiszerekben hasznáják.
Biztonság
A magnézium-diglutamát veszélytelennek számít. A fehérjeanyagcserében kerülve tökéletesen hasznosul.
Régebben a glutaminsavat és a glutamátokat az úgynevezett „kínai étterem-szindróma” kialakulásával hozták összefüggésbe. Az érintettek fej- és végtagfájdalomra panaszkodtak, nyakuk érzéketlenné vált és émelyegtek a glutamát adalékanyagot tartalmazó ételek fogyasztása után. Az elméletet azonban nem sikerült igazolni.
Bár a tünetek felléphetnek, ha valaki rövid időn belül 10 grammnál több glutamátot fogyaszt, ezt a mennyiséget a gyakorlatban élelmiszerek fogyasztásával nem lehet elérni. Ezért inkább úgy vélik, hogy a tüneteket az arra érzékeny embereknél egyéb anyagoknak (pl. a hisztaminnak) az élelmiszerben levő glutamáttal együttesen kifejtett hatása idézi elő. Azt a vélekedést, amely szerint az adalékanyagként alkalmazott glutamátok felelősek lennének a központi idegrendszer bizonyos megbetegedéséért, mindeddig szintén nem tudták igazolni.