alap kinézet

System Messages

Egyéb elnevezések: 

kálium-glutamát, glutamát

A monokálium-glutamát a glutaminsav (E 620) káliumsója. Bár ízfokozóként is engedélyezett, a kálium-glutamátot főként a konyhasó helyettesítésére alkalmazzák.

Előállítás

A monokálium-glutamátot glutaminsavból (E 620) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A monokálium-glutamát maximum 10 g/kg adagolási mennyiségben az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A monokálium-glutamátot többek között a diétás élelmiszerekben alkalmazzák.

Biztonság

A monokálium-glutamát veszélytelennek számít. A fehérjeanyagcserébe kerülve tökéletesen hasznosul.

Régebben a glutaminsavat és a glutamátokat az úgynevezett „kínai étterem-szindróma” kialakulásával hozták összefüggésbe. Az érintettek fej- és végtagfájdalomra panaszkodtak, nyakuk érzéketlenné vált és émelyegtek a glutamát adalékanyagot tartalmazó ételek fogyasztása után. Az elméletet azonban nem sikerült igazolni.

Bár a tünetek felléphetnek, ha valaki rövid időn belül 10 grammnál több glutamátot fogyaszt, ezt a mennyiséget a gyakorlatban élelmiszerek fogyasztásával nem lehet elérni. Ezért inkább úgy vélik, hogy a tüneteket az arra érzékeny embereknél egyéb anyagoknak (pl. a hisztaminnak) az élelmiszerben levő glutamáttal együttesen kifejtett hatása idézi elő. Azt a vélekedést, amely szerint az adalékanyagként alkalmazott glutamátok felelősek lennének a központi idegrendszer bizonyos megbetegedéséért, mindeddig szintén nem tudták igazolni.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink