E 575 – Glükono-delta-lakton
Egyéb elnevezések
glükono-lakton
Leírás
A glükono-delta-lakton a glükonsav (E 574) szárításakor vagy hevítésekor keletkezik, ezért ez a vegyület a szárított gyümölcsöknek is természetes összetevője.
Élemiszer-adalékanyagként a glükono-delta-laktont késleltetett savhatása miatt alkalmazzák: először édes ízzel rendelkezik, csak később, amikor a külső körülmények hatására glükonsavvá alakul, akkor kezd enyhe savanyítószerként működni. Ennek a viselkedésének például a tejtermékek gyártásánál van jelenősége, amelyek csak a töltés után zselésedhetnek. Más termékeknél, például az instant pudingoknál, a kívánt savasság csak az állomány kialakulása után jelentkezhet. Azok a sütőporok, amelyek savhordozóként glükono-delta-laktont tartalmaznak, csak lassan kelesztik meg a tésztát.
Előállítás
A glükono-delta-laktont a glükonsav (E 574) bepárlásával nyerik.
Használat
A glükono-delta-lakton az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Ez a savanyítószer egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Sajt (szeletelve és reszelve is)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Tészta
• Nyers kolbász és halkészítmények
• Desszertek és joghurt
Biztonság
A glükono-delta-lakton veszélytelennek számít.