fbpx

E 575 – Glükono-delta-lakton

Egyéb elnevezések

glükono-lakton


Leírás

A glükono-delta-lakton a glükonsav (E 574) szárításakor vagy hevítésekor keletkezik, ezért ez a vegyület a szárított gyümölcsöknek is természetes összetevője.

Élemiszer-adalékanyagként a glükono-delta-laktont késleltetett savhatása miatt alkalmazzák: először édes ízzel rendelkezik, csak később, amikor a külső körülmények hatására glükonsavvá alakul, akkor kezd enyhe savanyítószerként működni. Ennek a viselkedésének például a tejtermékek gyártásánál van jelenősége, amelyek csak a töltés után zselésedhetnek. Más termékeknél, például az instant pudingoknál, a kívánt savasság csak az állomány kialakulása után jelentkezhet. Azok a sütőporok, amelyek savhordozóként glükono-delta-laktont tartalmaznak, csak lassan kelesztik meg a tésztát.

Előállítás

A glükono-delta-laktont a glükonsav (E 574) bepárlásával nyerik.

Használat

A glükono-delta-lakton az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Ez a savanyítószer egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Sajt (szeletelve és reszelve is)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Tészta
• Nyers kolbász és halkészítmények
• Desszertek és joghurt

Biztonság

A glükono-delta-lakton veszélytelennek számít.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás