E 574 - Glükonsav

Leírás

Glükonsav a szénhidrátok oxigén hatására bekövetkező bomlásakor keletkezik. A glükóz-anyagcsere részeként minden élő sejt alkotóeleme; a bor, az érett gyümölcsök és a méz is tartalmazzák. A glükonsavat a szervezet a szénhidrát-anyagcsere segítségével lebontja, és teljes mértékben hasznosítja.

A glükonsav enyhe sav. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését.

Előállítás

A glükonsavat mikroorganizmusokkal vagy a belőlük kivont enzimekkel glükózból (szőlőcukorból) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A glükonsav az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Desszertek
• Gyümölcs- és zöldségkészítmények

Biztonság

A glükonsav veszélytelennek számít. Nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajó hatású.

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében