fbpx

E 570 – Zsírsavak

Leírás

Minden zsír és olaj zsírsavakból áll. Míg a módosítatlan étkezési zsírok a törvényi előírások alapján élelmiszeralapanyagnak számítanak, a belőlük elkülönített zsírsavak élelmiszeradaléknak minősülnek.

A zsírsavak összetételüktől függően változatos halmazállapottal rendelkeznek; lehetnek folyékonyak vagy akár viaszszerűen szilárdak. A zsírsavakat a szervezet fel tudja venni, és tökéletesen hasznosítja. Energiatartalmuk 9 kcal/gramm.

Néhány egyéb felhasználás mellett a zsírsavak elsősorban különféle emulgátorok nyersanyagaként bírnak nagy jelentőséggel. Ezek közé tartozik az aszkorbinsav-észter (E 304), a poliszorbátok (E 432 – 436), az ammónium-foszfatidok (E 442), a zsírsavak nátrium-, kálium-, kálcium- és magnéziumsói (E 470 a, E 470 b), a zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) és észterei (E 472 a-f), a zsírsavak cukorészterei (E 473), a cukorgliceridek (E 474), a zsírsavak poliglicerinészterei (E 475), a zsírsavak propilénglikolészterei (E 477), a hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (E 479 b), a sztearil-tartarát (E 483), valamint a szorbitán-zsírsavészter (E 491 – 495).

Előállítás

A zsírsavakat fizikai és kémiai eljárások segítségéval étkezési zsírokból vonják ki. Ezek lehetnek állati eredetű zsírok, mint a sertészsír, a marhafaggyú vagy a tejzsír, de többnyire a zsírsavakat növényi olajokból vonják ki, például szója-, repce- vagy kukoricaolajból. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek az élelmiszerekben. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Többek között összetapadást gátló anyagként rágógumikban alkalmazzák, ezen kívül gyümölcsök engedélyezett bevonóanyaga. Legfontosabb funkciója azonban az, hogy alapanyagként szolgál számos különféle emulgátorban, amelyek igen sokféle feladatot látnak el.

Biztonság

A zsírsavak veszélytelennek számítanak.

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás