E 553 b – Talkum
Egyéb elnevezések
magnézium-szilikát-hidrát
Leírás
A talkum elnevezés nagyon finom, porformájú magnézium-szilikát-hidrátot takar, amely a szilícium-dioxid (E 551) származéka. Oldhatatlan kristályai puhák, nagyon jól őrölhetők és zsíros jellegűek. Az emberi szervezet sem felvenni sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből.
A por alakú élelmiszerekben a szilikát-kristályok az élelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. Így meggátolják, hogy az élelmiszerrészecskék egymáshoz tapadjanak, és gondoskodnak arról, hogy a termék megőrizze a „folyósságát”. A csomagolóanyagok talkumos kezelése biztosítja, hogy az élelmiszer könnyen elválasztható illetve leoldható legyen róla.
Előállítás
A magnézium-szilikátokat szintetikusan állítják elő.
Használat
A talkum csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Szárított, porított élelmiszerek (max. 10 g/kg)
• Reszelt vagy szeletelt sajt (max. 10 g/kg)
• Fűszerek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Táplálékkiegészítők (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Konyhasó, konyhasóhelyettesítő (max. 10 g/kg)
• Rágógumi (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Rizs (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Kolbászok (csak felületi kezelésre; mennyiségi korlátozás nélkül)
A talkum ezenkívül színezékek hordozóanyagaként is engedélyezett.
Biztonság
A szilikátok veszélytelennek számítanak.