
E 552 – Kálcium-szilikát
Egyéb elnevezések
szilikát, kovasó
Leírás
A kemény, oldhatatlan kálcium-szilikát a szilícium-dioxid (E 551) származéka. A nátrium-, kálium- és báriumszilikátokhoz hasonlóan az úgynevezett földpátokhoz tartozik. A szilikátok a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványok. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen vannak. Az emberi szervezet a szilikátokat sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürülnek a szervezetből.
A por alakú élelmiszerekben a szilikát-kristályok az élelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. Így meggátolják, hogy az élelmiszerrészecskék egymáshoz tapadjanak, és gondoskodnak arról, hogy a termék megőrizze a „folyósságát”.
Előállítás
A kálcium-szilikátot a természetben előforduló kvarchomokból nyerik.
Használat
A kálcium-szilikát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett.
Ezek közé tartoznak többek között:
• Szárított, porított élelmiszerek (max. 10 g/kg)
• Reszelt vagy szeletelt sajt (max. 10 g/kg)
• Fűszerek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Táplálékkiegészítők (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Konyhasó, konyhasóhelyettesítő (max. 10 g/kg)
A kálcium-szilikát ezenkívül színezékek és emulgátorok hordozóanyagaként is engedélyezett.
Biztonság
A szilikátok veszélytelennek számítanak.