fbpx

E 551 – Szilícium-dioxid

Egyéb elnevezések

kovasav  

Leírás

A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen van. Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják. A szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas belső felületüknek köszönhetően ezek a kristályok nagy mennyiségű vizet tudnak magukba zárni. Ez a folyamat kizárólag fizikai kölcsönhatások segítségével játszódik le; a folyamat során a kristályok nem változtatják meg kémiai szerkezetüket, és nem is duzzadnak meg. A por alakú élelmiszerekben a szilíciumdioxid-kristályok az élelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. Így a szilícium-dioxid meggátolja, hogy az élelmiszerrészecskék egymáshoz tapadjanak, és gondoskodik arról, hogy a termék megőrizze a „folyósságát”.  

Előállítás

A szilícium-dioxidot a természetben előforduló kvarchomokból nyerik.  

Használat

A szilícium-dioxid csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között: • Szárított, porított élelmiszerek (max. 10 g/kg) • Reszelt vagy szeletelt sajt (max. 10 g/kg) • Fűszerek (mennyiségi korlátozás nélkül) • Táplálékkiegészítők (mennyiségi korlátozás nélkül) • Konyhasó, konyhasóhelyettesítő (max. 10 g/kg) A szilícium-dioxid ezenkívül emulgátorok, színezékek és aromák hordozóanyagaként is engedélyezett.  

Biztonság

Frissítés! Egy 2024 februárjában publikált vizsgálat (INRAE, McMaster University, Kanada) szerint az E 551-nek a táplálékon keresztül való krónikus kitettség elősegítheti a cöliákia, vagyis lisztérzékenység kialakulását a betegségre genetikailag hajlamos embereknél. A szilícium-dioxid veszélytelennek számít.  

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás