
E 530 – Magnézium-oxid
Egyéb elnevezések
magnézia
Leírás
A fehér színű, magnéziának is nevezett por képes a savakat semlegesíteni. Egyebek mellett az ivóvíz-kezelésben használják, de a nyerskakaó és a tejfehérje feltárása során is alkalmazható. Csomósodást gátló anyagként arról gondoskodik, hogy a granulátumok illetve a por alakú termékek ne csomósodjanak össze, és megtartsák a szabadon folyó képességüket.
Előállítás
Magnézium-oxid magnézium-karbonát égetésekor keletkezik. Ezen kívül melléktermékként kénsav (E 513) gyártása során is nyerhető.
Használat
A magnézium-oxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 530 többek között a következő termékekben alkalmazható:
• Kakaómassza
• Étkezési és fűszersó
• Diétás élelmiszerek
A magnézium-oxidot ezenkívül az élelmiszerek magnéziummal való dúsítására is alkalmazzák. Ebben az esetben nem számít adalékanyagnak.
Biztonság
A magnézium-oxid élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számít.