
E 527 – Ammónium-hidroxid
Leírás
Az ammónium-hidroxid az ammónia vizes oldata.
Mivel lúgként a savkat semlegesíteni tudja, az ammónium-hidroxidot az ivóvíz-kezelésben alkalmazzák. Ezenkívül használható tejfehérje, kakaókészítmények valamint tojástermékek feltárására. Az illékony ammónium-hidroxidot a legtöbb estben technológiai segédanyagként alkalmazzák, azaz a fogyasztásra kerülő késztermékben már nincs jelen.
Előállítás
Az ammónium-hidroxidot magas nyomáson és magas hőmérsékleten ammóniából és vízből állítják elő.
Használat
Az ammónium-hidroxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 527-et többek között a kakaómassza előállítására és felületkezelésre alkalmazzák.
Biztonság
Az ammónium-hidroxid élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számít.