fbpx

E 525 – Kálium-hidroxid

Egyéb elnevezések

kálilúg, marókáli

Leírás

A kálium-hidroxid oldatát kálilúgnak, szilárd formáját marókálinak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag.

Bázisos jellegéből adódóan képes a savak semlegesítésére, ezért a kálium-hidroxidot a savfok (pH érték) beállítására és stabilizálására használják az élelmiszeriparban. A kálium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható.

Előállítás

A kálium-hidroxidot elektrolízis útján kálium-kloridból nyerik.

Használat

A kálium-hidroxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 525 egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
• Kakaómassza
• Instant tea

Biztonság

A kálium-hidroxid veszélytelennek számít.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok