E 525 – Kálium-hidroxid
Egyéb elnevezések
kálilúg, marókáli
Leírás
A kálium-hidroxid oldatát kálilúgnak, szilárd formáját marókálinak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag.
Bázisos jellegéből adódóan képes a savak semlegesítésére, ezért a kálium-hidroxidot a savfok (pH érték) beállítására és stabilizálására használják az élelmiszeriparban. A kálium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható.
Előállítás
A kálium-hidroxidot elektrolízis útján kálium-kloridból nyerik.
Használat
A kálium-hidroxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 525 egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
• Kakaómassza
• Instant tea
Biztonság
A kálium-hidroxid veszélytelennek számít.