fbpx

E 525 – Kálium-hidroxid

Egyéb elnevezések

kálilúg, marókáli


Leírás

A kálium-hidroxid oldatát kálilúgnak, szilárd formáját marókálinak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag.

Bázisos jellegéből adódóan képes a savak semlegesítésére, ezért a kálium-hidroxidot a savfok (pH érték) beállítására és stabilizálására használják az élelmiszeriparban. A kálium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható.

Előállítás

A kálium-hidroxidot elektrolízis útján kálium-kloridból nyerik.

Használat

A kálium-hidroxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 525 egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
• Kakaómassza
• Instant tea

Biztonság

A kálium-hidroxid veszélytelennek számít.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás