Leírás
Az alumínium-nátrium-szulfát a kénsav (E 513) és a nátrium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák.
Előállítás
Az alumínium-nátrium-szulfátot kénsav segítségével kémiai úton, alumíniumtartalmú anyagokból nyerik.
Használat
Az alumínium-nátrium-szulfát kizárólag a következő élelmiszerekhez használható (a megengedett legmagasabb adagolási szint az alumíniumra vonatkozik):
• Tojásfehérje (max. 30 mg/kg)
• Fényezett, kandírozott vagy kristályos mázzal bevont gyümölcs és zöldség (max. 200 mg/kg)
Biztonság
Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak.
Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben veszi fel. Más kelátképzők hatására azonban az alumíniumfelvétel jelentősen növekedhet. Egészséges emberben a fölösleges alumíniumot a vese kiválasztja. Azoknál az embereknél, akik vesebetegségben illetve veseelégtelenségben szenvednek, ez a kiválasztó folyamat nem működik, és a szervezetben megkezdődhet a felhalmozódás. Ha a vérbe sok alumínium kerül, mérgezés, ideg- és csontbántalmak alakulhatnak ki. Az alumíniummal kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.