Leírás
A kénsav (E 513) alumíniumsója fehérjékkel és más szerves anyagokkal erős kötéseket hoz létre, ezért bizonyos anyagok célzott elválasztásához (kicsapásához) használják. Ivóvíz-kezelés során például segítségével eltávolítható a szennyeződés és más nemkívánatos lebegő részecske.
Az alumínium-szulfátok a gyümölcsök és zöldségek sejtfalában található pektinnel (E 440) vízben oldhatatlan kötést hoznak létre, így az alumíniumkötések a zöldség- és gyümölcsdaraboknak nagyobb szilárdságot biztosítanak. Ezen kívül a kolbászokhoz használt emészthető beleket, illetve a más zselésítő anyagokból (pl. alginát E 400 vagy karragén E 407) létrehozott bevonatokat is szilárdítja.
Előállítás
Az alumínium-szulfátot kénsav segítségével kémiai úton alumíniumtartalmú anyagokból nyerik.
Használat
Az alumínium-szulfát kizárólag a következő élelmiszerekhez használható (a megengedett legmagasabb adagolási szint az alumíniumra vonatkozik):
• Tojásfehérje (max. 30 mg/kg)
• Fényezett, kandírozott vagy kristályos mázzal bevont gyümölcs és zöldség (max. 200 mg/kg)
Biztonság
Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak.
Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben veszi fel. Más kelátképzők hatására azonban az alumíniumfelvétel jelentősen növekedhet. Egészséges emberben a fölösleges alumíniumot a vese kiválasztja. Azoknál az embereknél, akik vesebetegségben illetve veseelégtelenségben szenvednek, ez a kiválasztó folyamat nem működik, és a szervezetben megkezdődhet a felhalmozódás. Ha a vérbe sok alumínium kerül, mérgezés, ideg- és csontbántalmak alakulhatnak ki. Az alumíniummal kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.