E 516 – Kálcium-szulfát
Egyéb elnevezések
gipsz
Leírás
A kénsav (E 513) kálciumsója általánosan gipsz néven ismert. A kálcium- és szulfátionok vegyületei az élelmiszerek természetes alkozóelemei, és az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlenek.
Előállítás
A kálcium-szulfát a borkősav (E 334) gyártásának melléktermékeként keletkezik.
Használat
A kálcium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A kálcium-szulfátot többek között lisztkeverékekben és más adalékanyagok hordozóanyagaként alkalmazzák. Ezen kívül a konyhasót is lehet vele helyettesíteni.
Biztonság
A kálcium-szulfátok veszélytelennek számítanak.