
E 514 – Nátrium-szulfátok
Egyéb elnevezések
glaubersó
Leírás
A kénsav (E 513) nátriumsói közé tartozik a nátrium-szulfát (E 514 i) és a nátrium-hidrogén-szulfát (E 514 ii). Mindkét vegyület természetes alkotóelemként is előfordul az élelmiszerekben.
Előállítás
A nátrium-szulfát melléktermékként keletkezik a konyhasó (nátrium-klorid) előállítása során.
Használat
A nátrium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A nátrium-szulfátot többek között az ivóvízkezelésben alkalmazzák, emellett néhány színezék esetében hordozóanyag-funkciót tölt be. Erős hashajtó hatása miatt a nátrium-szulfátokat glaubersó néven böjtkúrák előtt a bél kiürítésére is alkalmazzák.
Biztonság
A nátrium-szulfátok veszélytelennek számítanak.
Nagyobb mennyiségben erős hashajtó hatással rendelkeznek.