fbpx

E 514 – Nátrium-szulfátok

Egyéb elnevezések

glaubersó

Leírás

A kénsav (E 513) nátriumsói közé tartozik a nátrium-szulfát (E 514 i) és a nátrium-hidrogén-szulfát (E 514 ii). Mindkét vegyület természetes alkotóelemként is előfordul az élelmiszerekben.

Előállítás

A nátrium-szulfát melléktermékként keletkezik a konyhasó (nátrium-klorid) előállítása során.

Használat

A nátrium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A nátrium-szulfátot többek között az ivóvízkezelésben alkalmazzák, emellett néhány színezék esetében hordozóanyag-funkciót tölt be. Erős hashajtó hatása miatt a nátrium-szulfátokat glaubersó néven böjtkúrák előtt a bél kiürítésére is alkalmazzák.

Biztonság

A nátrium-szulfátok veszélytelennek számítanak.

Nagyobb mennyiségben erős hashajtó hatással rendelkeznek.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!