fbpx

E 495 – Szorbitán-monopalmitát

Egyéb elnevezések

szorbitán-zsírsavészter


Leírás

A szorbitán-monopalmitát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról.

Előállítás

A szorbitán-zsírsavészter többlépcsős kémiai reakcióban képződik zsírsavakból és a szorbit cukoralkoholból. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra.

Használat

A szorbitán-monopalmitát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartozik többek között:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 10 g/kg)
• Fagylalt (max. 0,5 g/kg)
• Desszert és cukortermékek (max. 5 g/kg)
• Kávékrémpor (max. 5 g/kg)
• Sütőélesztő (mennyiségi korlátozás nélkül)

Biztonság

A szorbitán-zsírsavészterek veszélytelennek számítanak, a bélben zsírsavakra és szorbitszármazékra bomolva hasznosulnak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

25 mg/kg az összes szorbitán-zsírsavészterre vonatkoztatva

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok