E 491 – Szorbitán-monosztearát
Egyéb elnevezések
szorbitán-zsírsavészter
Leírás
A szorbitán-monosztearát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról.
Előállítás
A szorbitán-zsírsavészter többlépcsős kémiai reakcióban képződik zsírsavakból és a szorbit cukoralkoholból. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra.
Használat
A szorbitán-monosztearát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 10 g/kg)
• Fagylalt (max. 0,5 g/kg)
• Desszertek és cukortermékek (max. 5 g/kg)
• Kávékrémpor (max. 5 g/kg)
• Sütőélesztő (mennyiségi korlátozás nélkül)
Biztonság
A szorbitán-zsírsavészter veszélytelennek számít. A bélben zsírsavakra és szorbitszármazékra bomolva hasznosul.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
25 mg/kg az összes szorbitán-zsírsavészterre vonatkoztatva