E 482 – Kálcium-sztearoil-2-laktilát
Egyéb elnevezések
kálciumsztearoillaktilát, laktát
Leírás
Ez az emulgátor a sztearoil-tejsav kálciumsója, amely a tej- és a politejsav sztearinésztere. Többek között a búzalisztben előforduló gluténnel kialakuló kölcsönhatásnak köszönhetően a kálcium-sztearoil-2-laktilát javítja a lisztek sütőtulajdonságait. A péksüteményekben a keményítővel létrehozott kapcsolatának köszönhetően növeli a keményítő vízkötő képességét, így késleltethető vele a termék öregedése. A kálcium-sztearoil-2-laktilátnak a tejfehérjékkel kialakított kölcsönhatásának köszönhetően javul a tej habképző tulajdonsága. Ez az adalékanyag azonban nagyon instabil, az élelmiszerekben összetevőire bomlik.
Előállítás
A kálcium-sztearoil-2-laktilát többlépcsős kémiai reakcióban kálciumkötésekkel sztearin-, tej- és politejsavból keletkezik.
Használat
A kálcium-sztearoil-2-laktilát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 5 g/kg)
• Desszertek (max. 5 g/kg)
• Gabonából, burgonyából készült snackek (max. 5 g/kg)
• Toastkenyér (max. 3 g/kg)
• Likőrök (max. 8 g/kg)
Biztonság
A kálcium-sztearoil-2-laktilát veszélytelennek számít.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
20 mg/kg