fbpx

E 481 – Nátrium-sztearoil-2-laktilát

Egyéb elnevezések

nátriumsztearoillactilát, laktát

Leírás

Ez az emulgátor a sztearoil-tejsav nátriumsója, amely a tej- és a politejsav sztearinésztere. Többek között a búzalisztben előforduló gluténnel kialakuló kölcsönhatásnak köszönhetően a nátrium-sztearoil-2-laktilát javítja a lisztek sütőtulajdonságait. A péksüteményekben a keményítővel létrehozott kapcsolatának köszönhetően növeli a keményítő vízkötő képességét, így késleltethető vele a termék öregedése. A nátrium-sztearoil-2-laktilátnak a tejfehérjékkel kialakított kölcsönhatásának köszönhetően javul a tej habképző tulajdonsága. Ez az adalékanyag azonban nagyon instabil, az élelmiszerekben összetevőire bomlik.

Előállítás

A nátrium-sztearoil-2-laktilát többlépcsős kémiai reakcióban nátriumkötésekkel sztearin-, tej- és politejsavból keletkezik.

Használat

A nátrium-sztearoil-2-laktilát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között a következő termékek:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 5 g/kg)
• Desszertek (max. 5 g/kg)
• Gabonából és burgonyából készült snackek (max. 5 g/kg)
• Toastkenyér (max. 3 g/kg)
• Likőrök (max. 8 g/kg)

Biztonság

A nátrium-sztearoil-2-laktilát veszélytelennek számít.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

20 mg/kg

Lásd még

E 482 – Kálcium-sztearoil-2-laktilát

Ezekbe a típusokba tartozik

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok