E 479 b – Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva
Egyéb elnevezések
TOSOM-emulgátor
Leírás
A zsírsavak mono- és digliceridjeivel (E 471) átalakított, hőkezeléssel oxidált szójaolaj különféle kötéseket tartalmaz, és erős emulgálóhatással rendelkezik. Hőkezeléssel oxidált olaj keletkezik hevítéskor a sütőzsírokban is.
Előállítás
A szójaolajat forró levegővel (200 °C) kezelik, amelynek hatására a szója zsírsavjai kémiailag átalakulnak. Ezt a termooxidált szójaolajat észterezik a zsírsavak mono- és digliceridjeivel. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi olajokat, például szójaolajat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva kizárólag sütőzsírok előállítására alkalmazható (max. 5 g/kg).
Biztonság
A hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva veszélytelennek számít.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
25 mg/kg