fbpx

E 477 – Zsírsavak propilén-glikol észterei

Egyéb elnevezések

propándiol-zsírsavészter


Leírás

A zsírsavak és propilén-glikol által alkotott molekula enyhe emulgáló hatással rendelkezik. Más emulgátorok hatását erősíti, mivel befolyásolja a zsírok kristályszerkezetét. A zsírsavak propilén-glikol észterei javítják a habok és a laza szerkezetű élelmiszerek (pl. piskóta) légmegtartó képességét.

Előállítás

A zsírsavak propilén-glikol észterei több kémiai reakció útján zsírsavakból és propilén-glikolból keletkeznek (észterezés). Állati zsírokból is előállíthatók, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak propilén-glikol észterei csak meghatározott élelmiszerekben engedélyezettek. Ezek közé tartoznak többek között:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 5 g/kg)
• Kávékrémpor (max. 1g/kg)
• Fagylalt (max. 3 g/kg)
• Desszert és cukortermékek (max. 5 g/kg)

Biztonság

A zsírsavak propilén-glikol észterei veszélytelennek számítanak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

25 mg/kg

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás