fbpx

E 476 – Poliglicerin-poliricinoleát

Egyéb elnevezések

PGPR


Leírás

A poliglicerin és a poliricinsav által alkotott vegyület erős emulgáló hatással rendelkezik, és nagyon alkalmas vízoldható anyagok olajban való finom eloszlatására. Javítja a lecitin (E 322) hatását, csökkenti a csokoládémasszák viszkozitását, és javítja folyékonyságukat. A poliglicerin-poliricinoleát segíti a vékony és tartós csokoládébevonatok elkészítését. Technológiai segédanyagként az élelmiszeriparban segíti a süteményeknek a sütőlemeztől és a csokoládénak a formától való elválasztását.

Előállítás

A poliglicerin-poliricinoleát több kémiai reakció útján glicerinből és rozinolsavból keletkezik. Először a kiindulási anyagokból hosszú molekulákat (polimereket) alakítanak, majd észterezéssel összekapcsolják ezeket.

Használat

A poliglicerin-poliricinoleát kizárólag a következő felhasználásokra engedélyezett:
• Csökkentett zsírtartalmú, kenhető zsiradékok (max. 4g/kg)
• Dresszingek (max. 4 g/kg)
• Csokoládékészítmények (max. 5 g/kg)

Biztonság

Állatkísérletek során nagy  mennyiségű adagolás esetén a vese és a máj átmeneti megnagyobbodását figyelték meg. Emberre vonatkozó összehasonlító vizsgálat nem áll rendelkezésre.

A táblás csokoládéval, amelyet nemritkán naponta nagy mennyiségben fogyasztanak, könnyen túl lehet lépni a poliglicerin-poliricinoleátra vonatkozó ADI-értéket. A vékony torta- és édességbevonatok lényegesen kevesebb emulgátort tartalmaznak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

7.5 mg/kg

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás