
E 474 – Szacharóz gliceridjei
Egyéb elnevezések
cukorgliceridek
Leírás
A cukorgliceridek a glicerin-zsírsavésztereknek és a zsírsavak cukorésztereinek (E 473) a keveréke, hatásuk és alkalmazási területük is megegyezik.
Előállítás
A cukorgliceridek a zsírsavak kristálycukros (szacharózos) észterezésével keletkeznek. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A cukorgliceridek használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a zsírsavak cukorésztereire (E 473).
Biztonság
A cukorgliceridek veszélytelennek számítanak.
A molekula részei a zsír- és a cukoranyagcserében lebomlanak. Nagy mennyiségben fogyasztva a cukorgliceridek hashajtó hatásúak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
30 mg/kg a cukorgliceridek E474 és cukorészterek E 473 összességére vonatkoztatva