fbpx

E 474 – Szacharóz gliceridjei

Egyéb elnevezések

cukorgliceridek

Leírás

A cukorgliceridek a glicerin-zsírsavésztereknek és a zsírsavak cukorésztereinek (E 473) a keveréke, hatásuk és alkalmazási területük is megegyezik.

Előállítás

A cukorgliceridek a zsírsavak kristálycukros (szacharózos) észterezésével keletkeznek. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

 

Használat

A cukorgliceridek használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a zsírsavak cukorésztereire (E 473).

Biztonság

A cukorgliceridek veszélytelennek számítanak.

A molekula részei a zsír- és a cukoranyagcserében lebomlanak. Nagy mennyiségben fogyasztva a cukorgliceridek hashajtó hatásúak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

30 mg/kg a cukorgliceridek E474 és cukorészterek E 473 összességére vonatkoztatva

Lásd még

E 473 – Zsírsavak cukorészterei

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!