E 474 - Szacharóz gliceridjei

Egyéb elnevezések

cukorgliceridek

 

Leírás

A cukorgliceridek a glicerin-zsírsavésztereknek és a zsírsavak cukorésztereinek (E 473) a keveréke, hatásuk és alkalmazási területük is megegyezik.

Előállítás

A cukorgliceridek a zsírsavak kristálycukros (szacharózos) észterezésével keletkeznek. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

 

Használat

A cukorgliceridek használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a zsírsavak cukorésztereire (E 473).

Biztonság

A cukorgliceridek veszélytelennek számítanak.

A molekula részei a zsír- és a cukoranyagcserében lebomlanak. Nagy mennyiségben fogyasztva a cukorgliceridek hashajtó hatásúak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

30 mg/kg a cukorgliceridek E474 és cukorészterek E 473 összességére vonatkoztatva

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még









  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében