E 473 – Zsírsavak cukorészterei
Leírás
A kristálycukor bizonyos feltételek mellett reagál a zsírsavakkal, főként a sztearin- és palmitinsavval, és cukorészter keletkezik.
Hatékonysága a zsírsav fajtájától, illetve a cukor részarányától függ. A cukorészter nehezen oldható, és változó erősségű emulgáló hatással rendelkezik. A cukorészterek keményítőben gazdag élelmiszerek csirizesedő képességét, tulajdonságait befolyásolják, így használatukkal a liszt- és csokoládémasszák folyékonyabbá válnak.
Előállítás
A cukorészter többlépcsős kémiai reakció folyamán, zsírsav-metilészterek, zsírsav-kloridok és kristálycukor reakciójával keletezik. Az így képződött keverékből a kívánt cukorésztert kivonják, és tisztítják. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A zsírsavak cukorészterei csak meghatározott élelmiszerekben engedélyezett. Ide tartoznak többek között a következő termékek:
• Csomagolt kávé (max. 1 g/l)
• Kávékrémpor (max. 20 g/kg)
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 10 g/kg)
• Édesség, fagylalt, desszert (max. 5 g/kg)
• Alkoholmentes és alkoholos italok, a sör és a bor kivételével (max. 5 g/l)
• Friss gyümölcs (felületkezelésre)
Biztonság
A zsírsavak cukorészterei veszélytelennek számítanak.
A molekula részei a zsír- és a cukoranyagcserében lebomlanak. Nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
30 mg/kg a cukorészter E473 és cukorgliceridek E 474 együttes mennyiségére