fbpx

E 472 a – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei

Leírás

A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) ecetsavval történő észterezésével keletkezik.

Gyenge emulgáló hatással rendelkezik, de az egyéb emulgátorok hatását jelentősen erősíti, mivel befolyásolja a zsírok kristályszerkezetét és alakíthatóságát. Alkalmas arra, hogy a levegőt az élelmiszerekben tartsa. Mivel kemény, terhelhető filmet képez, bevonóanyagként alkalmazzák például a mazsolán.

Előállítás

A mono- és digliceridek ecetsavészterét a zsírok, illetve a belőlük kivont mono- és digliceridek ecetsavval történő észterezésével állítják elő. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül,  általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 472 a egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Kenyér
• Sütemény, kekszek, levelestészta
• Habos desszertek
• Levesek, szószok
• Húskészítmények

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei ezenkívül aromák hordozóanyagaként is használhatók. A kozmetikában krémekben alkalmazzák.

Biztonság

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás