fbpx

E 472 d – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavészterei

Leírás

A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) borkősavval történő észterezésével keletkezik.

'Olaj a vízben' emulzió képzésére alkalmas. Ez az észtervegyület erős kölcsönhatásba lép fehérjékkel, elsősorban a búzafehérjével. Az E 472 d nagyon nehezen oldható, technológiai jelentősége ezért csekély.

Előállítás

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavészteteit a természetes zsírok, illetve a belőlük kivont mono- és digliceridek borkősavval történő észterezésével állítják elő. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat, illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavésztetei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 472 d elsősorban péksüteményekben fordul elő.

Biztonság

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavésztetei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

50 mg/kg

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás