fbpx

E 472 b – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei

Egyéb elnevezések

laktogliceridek


Leírás

A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) tejsavval történő észterezésével keletkezik.

Gyenge emulgáló hatással rendelkezik. Alkalmas arra, hogy a levegőt az élelmiszerekben tartsa, és befolyásolja a pórusképződést és a péksütemények térfogatát. Mivel molekulája nem túlságosan stabil, általában már az élelmiszerekben monogliceridekre és tejsavra bomlik.

Előállítás

A mono- és digliceridek tejsavészterét a természetes zsírok, illetve a belőlük kivont mono- és digliceridek tejsavval történő észterezésével állítják elő. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat, illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és a hasonló élelmiszerek kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 472 b egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Kenyér
• Sütemény, kekszek, levelestészta
• Süteményporok
• Habos desszertek
• Fagylalt

Biztonság

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás