E 471 – Zsírsavak mono- és digliceridjei
Leírás
A mono- és digliceridek a trigliceridből álló zsírsavak bomlástermékei.
Meleg vízzel kapcsolódva emulgeáló hatásuk van, amelyet a zsírsavak sóinak (E 470 a) hozzáadásával erősíteni lehet. A péksüteményekben levő keményítő a mono- és digliceridekkel kölcsönhatásba lép, ennek köszönhetően vízkötőképessége növekszik, és a péksütemények öregedési folyamata lassul. Dzsem vagy zselé előállítása során a mono- és diglicerideket habmentesítő hatásuk miatt használják.
Előállítás
A mono- és diglicerideket zsírsavakból és glicerinből (E 422) kémiai reakció (észterezés) útján állítják elő.
Állati zsírokból is előállíthatók, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A zsírsavak mono- és digliceridjei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A mono- és digliceridek többek között az alábbi termékekben engedélyezettek:
• Csokoládékészítmények
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
• Tejszínkészítmények
• Gyorsrizs
• Kenyér és péksütemények
• Húskészítmények
Biztonság
A zsírsavak mono- és digliceridjei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.