
E 470 a – Zsírsavak nátrium-, kálium- és kálciumsói
Leírás
A telített zsírsavak nátrium- kálium- és kálciumsói a zsíranyagcsere köztes vegyületeiként az emberi szervezetben is megtalálhatók.
A nátrium- és káliumsók nagyon alkalmasak zsíroldható anyagoknak apró cseppek formájában vízzel való elegyítésére. A kálciumsó emulgálóhatása ezzel szemben arra használható, hogy az apró vízcseppeket az olajokban oszlassa szét. A zsírsavak sóit gyakran más emulgátorok hatásának erősítése céljából adják a termékekhez. Jó filmképző tulajdonsággal rendelkeznek, ezért bevonóanyagként is alkalmazzák őket. Savas közegben az anyagok elvesztik hatékonyságukat.
Előállítás
A zsírsavak sóit kémiai reakcióval növényi vagy állati zsírokból állítják elő. Általában növényi-, szója-, repce-, illetve kukoricaolajakat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A zsírsavak sóinak használata az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 470 többek között a következő termékekben található meg:
• Kétszersült és más péksütemények
• Édesség
• Édesítőszer-tabletta
• Kockacukor
• Rágógumi
Az E 470-t ezenkívül más adalékanyagok és aromák hordozóanyagaként, valamint kozmetikumok és mosószerek előállításához is alkalmazzák.
Biztonság
A zsírsavak sói veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.